top of page
  • Metalldetektorbrødrene

"Stjørdal i historien" har blitt en realitet!

Få steder, om noen, har en så rik historie som Stjørdal. Hvor enn man er i kommunen,

er det spor etter de som har levd før oss. Noen av sporene er mer synlige enn andre. I denne boken ønsker vi å presentere noe av Stjørdals rike historie, og 18 steder, hendelser eller personer er løftet frem.


Stjørdal i historien er et prosjekt som vi i Metalldetektorbrødrene har ønsket å få gjennomført i lang tid. Vi etablerte derfor kontakt med en rekke personer som har en kompetanse på de ulike temaene vi ville ha inn i boken. Det er veldig gledelig at alle de vi forespurte ønsket å bidra, og det har ført til at vi har fått med oss et A-lag på Stjørdalshistorien. Selvsagt har vi også forfattet flere av kapitlene i boken, samtidig som vi har stått for det redaksjonelle og utformingen.

Formålet med det vi driver med er å formidle Trøndelags rike historie. Samtidig er det ingen tvil om at vi har en forkjærlighet for Stjørdal, som er stedet vi alle har vokst opp på. Derfor har det vært en sann glede å ro dette prosjektet i havn.


Å utgi trykksaker har vi gjort med hell tidligere, men da i mindre format. Nå føler vi at tiden er moden for å prøve oss som bokforfattere. Ambisjonen har vært å skape et verk som fenger både unge og gamle, og som kanskje gjør at nettopp du får lyst til å besøke noen av stedene for handlingen som presenteres. For hvem har ikke lyst til å bevitne spor fra menneskene som levde for mange tusen år siden? Hva med å se sporene etter krigshandlingene som skjedde i 1940-1945? Gjennom denne boken blir leseren med på en reise som starter 6500 år tilbake i tid, og som viser frem noen av periodene i Stjørdals historie som formet byen vi ser i dag.


Vi vil takke Hegra historielag og Stjørdal historielag som har støttet boken med midler til trykking. Uten deres interesse hadde det vært en utfordring for oss å få boken realisert. Vi har aldri vært opptatt av å tjene penger på prosjekter vi utvikler, men ser i stedet på hvordan vi kan «investere» pengene tilbake i nye opplevelser. Det eventuelle overskuddet av boken vil vi derfor bruke blant annet et bronse-aldersenter på Den gamle skole i Hegra, som vi håper står klart sommeren 2021.


Stjørdal i historien er trykket lokalt hos Asgeir Christiansen på Bye gård. Lokal forankring, også i trykkeprosessen, mener vi er en styrke for prosjektet og noe som bør etterfølges i lignende prosjekter. Asgeir har alltid stilt opp for oss og vi vil takke ham for gode samtaler, service og rådgiving!


For å kjøpe boken kan du enten gå inn på vår Facebook-side og bestille, bruke kontaktmenyen her på siden, eller sende e-post til joakim@detektorbrodrene.no. Boken koster 300,- (frakt kommer i tillegg).

bottom of page